Wat Zijn Verteringsenzymen En Hoe Ze Jou Kunnen Helpen…

Best een catchy naam die verteringsenzymen. Je hebt er vast en zeker al van gehoord. Wat zijn verteringsenzymen? Wat zijn ze en wat doen ze, zijn slechts enkele onderwerpen welke je in dit artikel zal ontdekken.

Wat zijn verteringsenzymen en wat doen ze

 

Op dit moment maakt jouw lichaam verteringsenzymen aan! Je leest het goed, compleet onbewust maakt jouw

lichaam heel de dag door verteringsenzymen aan. Het start met speeksel amylase die zetmeel gaat verteren.

verteringsenzymenDan gaat je maag maagzuur aanmaken (wat ook een verteringsenzym is) die vooral je eiwitten gaat verteren en ietsje later lost je alvleesklier een heel gamma aan verschillende verteringsenzymen die de vertering van je voeding overnemen van je maagzuur.

Ietsje later gaat je darmwand ook verteringsenzymen aanmaken om je al verteerde voeding klaar te maken voor de opname in de darmwand. Zelfs je darmflora helpt bij de vertering van je voeding! Het stopt niet tot wanneer je verteerde voeding je lichaam verlaat als stoelgang.

Verteringsenzymen kun je vergelijken met kleine pirana’s die je voeding opdelen in kleine moleculaire stukjes zodat ze opgenomen kunnen worden en in je bloedbaan verdeeld worden. Zo kan je lichaam gebruik maken van je verteerde voeding.

Dus lees vooral verder en ontdek waarom je verteringsenzymen nodig hebt…

Waarom je verteringsenzymen nodig hebt

 

Wanneer we jong zijn maakt onze alvleesklier zeer hoge hoeveelheden verteringsenzymen aan. Echter naarmate we ouder worden daalt deze aanmaak van verteringsenzymen hevig. En hierdoor kunnen klachten ontstaan.

Op je 20ste maak je dubbel zoveel verteringsenzymen aan dan op je 50ste! Dit verklaart waarom veel mensen last krijgen van voedselintoleranties zoals een lactose intolerantie. Namelijk omdat hun lichaam elk jaar minder en minder lactase (het enzym dat lactose verteert) aanmaakt.

Vooral klachten met het verteringsstelsel kunnen optreden zoals winderigheid, misselijkheid, darmrommelingen, buikkrampen en een opgeblazen buik. Deze klachten kunnen allemaal voorkomen worden wanneer je lichaam over voldoende verteringsenzymen beschikt.

Gelukkig kun je een vermindering van de aanmaak van verteringsenzymen voorkomen door schadelijke factoren te vermijden.

Denk maar aan:

 • overmatige alcohol consumptie
 • Roken
 • consumptie van veel suikers die je maagwand irriteren
 • eet verse groenten en fruit die van nature al veel enzymen bevatten.

Doe je dit, dan ben je al een heel eind verder maar toch zul je jaar na jaar minder verteringsenzymen aanmaken omdat je lichaam gewoon minder goed functioneert naarmate je ouder wordt. Dat is gewoon het leven.

En daarom is het aan te raden om voor je maaltijden een extra dosis verteringsenzymen in te nemen aan de hand van een goed supplement zoals digestive enzyme complex.

Symptomen bij te weinig enzymen

 

Wanneer je te weinig verteringsenzymen aanmaakt zul je vooral last krijgen van volgende symptomen of klachten:

 • winderigheid
 • opgeblazen gevoel
 • rommelende darmen
 • buikkrampen
 • opgezette buik of opgeblazen buik
 • chronisch vermoeid zijn (omdat je voeding niet goed meer opgenomen wordt)
 • prikkelbare darmen
 • misselijkheid
 • reflux
 • futloosheid
 • voedselintoleranties zoals lactose intolerantie

Heb je een langere tijd last van één of meer van bovenstaande klachten? Dan is het aan te raden om extra verteringsenzymen in te nemen. Indien je een kwalitatief verteringsenzym supplement zoekt, klik dan even op deze link.

Doe je niks aan jouw klachten, zullen ze enkel erger worden. Want jaar na jaar zullen jouw organen (zoals maag en alvleesklier) ietsje minder goed functioneren en dus minder verteringsenzymen aanmaken.

Niet echt iets om naar uit te kijken. De bedoeling is dat je wat hebt aan je leven en niet dat leuke momenten verstoord worden door darmklachten en maagklachten…

Doe er wat aan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

drie − 2 =

error: Content is protected by the EU Copyright law Directive 2006/115/EC !!