Verteringsenzymen voor de spijsvertering. Hebben ze baat voor jou?
Vroeg of laat heb je er met te maken… een lastige spijsvertering met heel wat klachten als gevolg. Denk aan winderigheid, een opgeblazen buik en zelfs reflux klachten komen opdagen wanneer je spijsvertering lastig doet of ondermaats werkt.
Een aanpassing van jouw dieet kan wonderen doen. Helaas is een aangepaste voeding niet altijd een garantie om volledig af te geraken van jouw spijsverteringsklachten.
In dit artikel verklaar ik wat verteringsenzymen voor jou kunnen betekenen en voor wie vertering enzymen geschikt zijn.
Wat zijn verteringsenzymen en wat doen ze?
De vertering start reeds voordat je nog maar 1 hap voedsel in je mond hebt gestoken. Ons lichaam is zeer geavanceerd. Bij de geur van een overheerlijk stoofpotje of eender welk lekker ruikend voedsel zal er extra speeksel worden aangemaakt. In ons speeksel zit speeksel amylase welke koolhydraten zoals zetmeel en suikers helpen te ontbinden en verteren.
Dit geeft een signaal aan de maag om maagzuur te gaan produceren. Vervolgens zorgt dit voor een reactie waardoor gastrine wordt geproduceerd welke de alvleesklier gaat triggeren om vertering enzymen aan te maken.
En ook hier gaat het verder. Eens de alvleesklier aan de slag gaat, zal de darmwand mucosale enzymen aanmaken welke de opname van voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen helpen.
Zowat elk verteringskanaal maakt zijn eigen specifieke enzym aan welke als doel heeft om een specifiek voedseldeel te verteren en klaar te maken voor ontbinding in de darmwand.
Verteringsenzymen hebben als doel om jouw voedsel te verteren. Zie het als kleine bouwvakkers die met een drilboor je voedsel in minuscule deeltjes opdelen. Hierdoor kunnen vitaminen en mineralen uit onze voeding opgenomen worden en gebruikt worden voor verschillende doeleinden, zoals energie geven en lichaamscellen herstellen.
Symptomen van een tekort aan spijsverteringsenzymen
Wanneer ons spijsverteringstelsel prima werkt, zal je weinig of geen maag-en darmklachten ontvangen. Wanneer dit wel het geval is, is dit een teken van ons lichaam dat onze spijsvertering ondermaats presteert.
Symptomen van een tekort aan verteringsenzymen kunnen zijn:
- Borrelende darmen
- Overmatige winderigheid
- Opgezette buik, opgeblazen gevoel
- Reflux klachten zoals brandend maagzuur
- Het “baksteen in de maag” gevoel
- Misselijkheid
- Constipatie
- Diarree
- Luie maag
Bovenstaande klachten gaan hand in hand. Vaak komen ze samen opdagen en staan ze zelfs gelinkt. Wanneer je vaak of dagelijks last hebt van bovenstaande klachten, kan het zijn dat je lichaam te weinig enzymen aanmaakt. Denk aan een tekort aan maagzuur of onvoldoende alvleesklier enzymen.
Oorzaken van een tekort aan spijsvertering enzymen
Wanneer we nog jong zijn, hebben we zelden last van een lastige spijsvertering. Dit heeft een logische verklaring namelijk dat onze organen zoals maag en alvleesklier op zijn best functioneren.
Het is voornamelijk wanneer we ouder worden dat de maag minder goed gaat functioneren waardoor maag en darmklachten kunnen optreden.
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat we een serieuze daling in de aanmaak van maagzuur waarnemen vanaf de leeftijd van 40. Dit wil zeggen dat er ook minder alvleesklier enzymen worden aangemaakt door de alvleesklier eens we ouder worden.
Zowat elk orgaan zal minder goed gaan functioneren. Ons haar wordt dunner, nagels en beenderen worden brozer, we hebben meer tijd nodig om te herstellen van een intensief sportmoment, noem maar op. Het is normaal dat ons lichaam erop achteruit gaat eens we ouder worden.
Bepaalde factoren kunnen een slechte werking van ons spijsvertering stelsel bevorderen. Denk maar aan:
- Overmatig alcohol gebruik
- Roken
- Chronische inname van medicatie
- Een frequente consumptie van fast food en behandelde voeding zonder nutriënten
- Een slecht voedingspatroon in het algemeen (weinig fruit en groenten)
Verder kunnen voedselintoleranties zoals lactose intolerantie ook een oorzaak zijn van een slecht werkend spijsverteringsstelsel, alsook voedselallergieën.
Wie kan extra verteringsenzymen gebruiken?
Ben je perfect gezond en heb je nooit last van darmklachten, spreekt het voor zich dat je geen extra enzymen nodig hebt. Aangezien je dit artikel leest, is de kans groot dat u wel last heeft van darmklachten. Indien u kan resoneren met onderstaande termen, dan kan het wel voordelig zijn om extra vertering enzymen in te nemen voor jouw maaltijden.
Personen met darmklachten
Wanneer u frequent last heeft van opgeblazen gevoel, onregelmatige stoelgang, winderigheid en flatulentie, buikkrampen en buikpijn is dit een teken dat jouw voeding niet goed wordt verteerd. Hierbij kunnen verteringsenzymen helpen, alsook een aangepast dieet met minder zuivel en graanproducten.
Luie maag en darmen
Ook bij luie darmen kunnen vertering enzymen helpen. Luie darmen gaan vaak gepaard met een te lage productie van maagzuur. Sommige enzymen zoals betaine HCL helpen de maag beter te functioneren en verhogen de maagproductie.
Dit heeft als effect dat de darmtransit versneld wordt en dat de maag beter jouw voeding kan verteren.
Personen met reflux klachten
Studies tonen aan dat reflux klachten vaak gelinkt staan met een te lage maagzuurproductie. Door de te lage maagzuurproductie worden mineralen zoals magnesium slecht opgenomen waardoor de sluitspier (LES) in de keel onvoldoende gaat functioneren.
Dit geeft maagzuur de kans om in de slokdarm te spatten waardoor brandend maagzuur ontstaat.
Studies tonen aan dat de inname van bepaalde verteringsenzymen zoals betaine HCL en pepsine de sluitspier kan versterken waardoor maagzuur in de maag blijft.
Voedselintoleranties
Voedselintoleranties mogen niet vergeleken worden met voedselallergieën. Bij een voedselintoleranties produceert het lichaam te weinig enzymen aan om een specifiek voedsel te verteren. Denk aan melksuikers (lactose), het enzym lactase helpt melksuikers te verteren.
Velen hebben een tekort aan het enzym lactase waardoor steevast darmklachten zoals winderigheid en een opgeblazen buik ontstaan na het eten van zuivelproducten.
Extra inname van verteringsenzymen zoals lactase kunnen helpen bij personen met lactose intolerantie.
Dit geldt ook voor andere voedselintoleranties. In principe kan je aan elk voedingsmiddel intolerant zijn. Eieren, noten, zalm, zuivel, gluten en pinda’s zijn de meest voorkomende voedselintoleranties. Het beste is dat je de voeding waar je intolerant voor bent tijdelijk gaat vermijden. Na enkele maanden kan je terug deze voeding proberen eten met extra inname van verteringsenzymen.
Prikkelbare darmen en lekke darmen
Over dit onderwerp kan een compleet boek over geschreven worden. Vaak hebben personen met prikkelbare darmen voedselintoleranties of zelfs allergieën.
Een studie toont aan dat de extra inname van verteringsenzymen bij personen met prikkelbare darmen klachten zoals winderigheid en een opgeblazen gevoel verminderen.
Het beste wat je kan doen indien je last hebt van prikkelbare- of lekke darmen is jezelf laten onderzoeken op intoleranties, allergieën, stoelgangsonderzoek zodat je jouw persoonlijke oorzaak van jouw klachten kan ontdekken.
Vervolgens wordt een streng dieet aangeraden arm aan zuivel, graanproducten en suikers in het algemeen. Vaak helpt dit goed samen met de inname van probiotica en verteringsenzymen.
Enkel extra enzymen innemen zal zelden voor goede resultaten zorgen bij prikkelbare darmen. De nadruk moet op voeding gezet worden aangezien dit de belangrijkste factor is. Personen met prikkelbare darmen kunnen zelfs klachten ondervinden na het eten van een appel! In zulke extreme gevallen kunnen extra enzymen helpen.
Sporters die extreem veel calorieën consumeren
Fanatieke sporters die dubbel zoveel voeding per dag consumeren dan een normaal persoon, lopen het risico op een overwerkte spijsvertering. Het lichaam moet alle calorieën gaan verteren en verwerken en op lange termijn kan dit klachten met zich meebrengen. In zulke instanties kan de extra inname van verteringsenzymen helpen jouw voeding beter te verteren.
Natuurlijke bronnen van verterings enzymen
In dit artikel heb ik reeds neergepend dat onze organen minder verteringsenzymen zullen aanmaken naarmate we ouder worden. Dit is normaal en kan niks aan gedaan worden.
Belangrijk om te weten is dat heel wat natuurlijke voedingsmiddelen veel enzymen bevatten. Denk aan vers fruit en verse groenten. Deze zitten vol met enzymen om jou te helpen met vertering van de groenten en fruit.
Zelfs verse melk bevat lactase zodat de melksuikers goed verteerd zouden worden. Het probleem is dat bijna elk voedingsmiddel behandeld wordt waardoor zo goed als al deze natuurlijke enzymen verloren gaan in de behandeling en verhitting van deze voeding.
Melk is een goed voorbeeld hiervan. Melk wordt verhit en gefilterd zodat de houdbaarheidsdatum verlengd kan worden. Bij deze verhitting gaan de natuurlijke enzymen verloren wat ervoor zorgt dat veel mensen melk moeilijk kunnen verteren.
Het spreek voor zich dat de consumptie van verse voeding, welke niet behandeld zijn, meer natuurlijke enzymen bevatten en dus beter zijn voor jouw spijsvertering.
Verteringsenzymen als voedingssupplement
Mocht je reeds voldoende verse voeding zoals vers fruit en groenten consumeren maar toch geregeld darmklachten ontvangen, kan je uitkijken naar verteringsenzymen als voedingssupplement.
Verteringsenzymen helpen je voeding beter te verteren waardoor lastige maag en darmklachten voorkomen kunnen worden.
Zulke producten zijn er zat op de markt beschikbaar maar let op want er zijn veel verschillende soorten enzymen en niet elk product heeft een even hoge kwaliteit. Je hebt dierlijke enzymen en plantaardige enzymen. De goede werking en effectiviteit van het laatste is velen malen beter dan dierlijke enzymen!
Dan is er nog het gigantisch prijsverschil in de supplementen wereld. Je hebt al enzymen voor een prikje en je hebt er voor meer dan €50. Groot verschil in prijs maar hoe weet je nu welk product het beste is voor jou? Deze stuk voor stuk uittesten zal heel lang duren. Spaar jezelf tijd en volg onderstaande punten:
Is het product goedgekeurd door de EU?
Het eerste waar je het beste naar kijkt, is of het supplement goedgekeurd is door Europa. Je denken dat dit automatisch het geval is maar dit is lang niet altijd zo. Zeker op het internet worden vaak producten uit Amerika online verkocht welke niet goedgekeurd zijn door Europa.
Dit heeft als gevolg dat er schadelijke stoffen in kunnen zitten of dat het product niet bevat wat op het etiket staat. Het product is niet gecontroleerd op toxiciteit of kwaliteit indien het niet goedgekeurd is door de EU.
Hoe kan je dit controleren? Elk product dat goedgekeurd is door de EU bevat een notificatienummer. Bij onzekerheid, vraag hierna bij de verkoper.
Hoe erg zijn jouw klachten?
Indien je zelden last hebt van darmklachten en een lastige spijsvertering kan je geholpen zijn met een kleine dosis verteringsenzymen, vaak de basis enzymen zoals protease, lipase en amylase.
Zo een product kost vaak minder dan €10 maar zal onvoldoende zijn indien je vaak last hebt van een lastige spijsvertering en wanneer je klachten hardnekkig zijn.
In zo een geval opteer je beter voor een krachtige formule verteringsenzymen met verschillende soorten enzymen in. Enzymen welke een wetenschappelijke bewezen werking hebben zijn:
- Betaïne HCL
- Alvleesklier enzymen
- Lactase
- Bromelaïne
Bovenstaande enzymen zijn DUUR om te produceren en dit resulteert in een duurder eindproduct. Het voordeel is dat een krachtige formule verteringenzymen goed kan werken bij winderigheid, opgezette buik, oprispingen en buikpijn.
Plantaardig of dierlijke verteringsenzymen?
Plantaardige vertering enzymen zijn van hogere kwaliteit en geschikt voor vegetariërs. Dit is een zeer belangrijk punt om na te gaan bij de aankoop van verteringsenzymen. Het prijsverschil is namelijk gigantisch.
Vaak proberen mensen dierlijke enzymen (doordat de prijs laag is) maar zien ze zelden resultaat. Ze concluderen dat het niet werkt voor hen. Echter reageren personen in het algemeen beter om plantaardige enzymen. Het nadeel is dat plantaardige verteringsenzymen heel wat duurder zijn dan dierlijke enzymen omdat de productie hiervan veel ingewikkelder is.
Plantaardige Enzymen worden ontgonnen uit gisting, schimmels of uit de kern van een plant. Waarbij dierlijke enzymen vaak van varkens worden gehaald.
Capsules of tabletten?
Nog een belangrijk onderscheid is of het product capsules of tabletten heeft. Ook hier is een groot prijsverschil in te vinden. Tabletten zijn namelijk een harde coating van varkensvet (gelatine). Het ironische aan verteringsenzymen in tabletvorm is dat deze moeilijk af te breken zijn.
Het vergt maagzuur om de harde coating van de tabletten af te breken zodat de enzymen hun werk kunnen doen. Heb je last van een moeilijke vertering? Dan is de kans groot dat je te weinig maagzuur hebt en de tabletten als een baksteen op je maag blijven liggen…
Capsules daarentegen zijn makkelijk afbreekbaar. Je hebt capsules in gelatine en plantaardige capsules in HMPC. Doordat capsules (zeker plantaardige) sneller afgebroken worden in de maag kunnen de verteringsenzymen onmiddellijk van start gaan en hun werk doen.
Dosering
Ook de dosering is een belangrijk punt. Een klassieker in de supplementen wereld is om vulmiddelen te gebruiken. Vulmiddelen zijn ingrediënten (vaak van lage kwaliteit en goedkoop) die geen actieve werking of wetenschappelijke onderbouwing hebben.
Dus fabrikanten of verkopers gaan vaak goedkope ingrediënten aan hun product toevoegen om het product aantrekkelijker te maken voor de klant. Echter hebben deze ingrediënten geen toegevoegde waarde voor de gebruiker.
De consument wordt als het ware gefopt. Het product wordt aantrekkelijker gemaakt zodat er minder actieve ingrediënten in het product zitten en de productieprijs dus goedkoper is. Hierdoor zijn de marges en winsten hoger. Slim maar misleidend.
Let hier op. Bekende vulmiddelen zijn goedkope vitamines zoals vitamine C, schrale vezels zoals psylium husk, mineralen zoals calcium en magnesium en aminozuren zoals glutamine.
Kijk naar de ingrediëntenlijst van het product en screen deze op bovenstaande ingrediënten.
Conclusie
Verteringsenzymen kunnen helpen voor personen met maag- en darmklachten. Naarmate we ouder worden produceren we steeds minder en minder vertering enzymen waardoor darmklachten kunnen ontstaan.
Je kan voor jouwmaaltijden extra verteringsenzymen innemen om dit te compenseren en darmklachten te voorkomen.
Let goed op de ingrediëntenlijst en de oorsprong van de enzymen (plantaardig of dierlijk) bij het maken van jouw keuze.
Indien je kwalitatieve verteringsenzymen wenst, kunnen wij de enzymen van Nutricolon aanraden. Deze voldoen aan alle bovenstaande punten en je kunt ze in huis halen aan een scherpe prijs!