Darmklachten? 5 Tips Om Voorgoed Je Darmklachten Uit Je Leven Te Bannen

Echt rot dat je last hebt van darmklachten… maar je bent niet alleen. Wist je dat 1 op 3 wel eens last heeft van darmklachten? Best gênant als je last hebt van darmklachten aangezien het niet iets is wat je zomaar aan iedereen vertelt.

Winderigheid, opgeblazen gevoel en buikkrampen zijn de meest voorkomende klachten wanneer de darmen even niet meewerken maar er is ook goed nieuws. Je hoeft er niet mee rond te lopen of het te verbergen voor je naasten. Je kan er wat aan doen met wat gezond verstand en lef. Kijk maar even verder en zie voor jezelf of het werkt voor jou…

Wat zijn darmklachten en hoe ontstaan ze?

Als we het hebben over darmklachten hebben we het niet alleen over diarree of constipatie. Elk uur naar het toilet hollen omdat je diarree hebt of omdat je maar niet kan gaan verbrod je dag en kan je agenda serieus verstoren.

Vrouw met darmklachten

Maar minder ‘ernstige’ darmklachten zoals winderigheid, een opgezette buik of opgeblazen buik komen het meeste voor. Vaak nadat je een specifieke voeding hebt gegeten en hier wordt veelal niets aan gedaan. Pas wanneer ze dagelijks voorkomen wordt er aan de alarmbel getrokken.

Het ontstaan en oorzaken van darmklachten

Bij een gezond darmstelsel wordt je voeding goed verteerd en opgenomen. Echter wanneer je darmstelsel ontregeld geraakt (zo dadelijk komen de oorzaken) starten de problemen. Voeding gaat rotten en zorgt voor veel voorkomende darmklachten zoals gasvorming. Wat voor een opgeblazen buik zorgt met winderigheid en buikkrampen.

Oorzaken van darmklachten

De oorzaken van darmklachten verschillen van persoon tot persoon en vaak is het een combinatie van verschillende oorzaken die voor het ontregelde darmstelsel zorgen. Onderstaande oorzaken zorgen telkens voor éénzelfde resultaat namelijk een verstoorde darmflora die voor rottende voeding zorgt en dus darmklachten.

Gebruik van antibiotica

deze oorzaak van darmklachten staat veruit bovenaan het lijstje. Antibiotica wordt voorgeschreven bij personen die een infectie hebben. Antibiotica dood bacteriën, niet alleen de slechte die voor de infectie zorgen maar ook goede bacteriën zoals goede darmbacteriën (welke we hard nodig hebben voor onze vertering!).

Dus met andere woorden wanneer je antibiotica inneemt, zal je darmflora en dus vertering volledig verkloot worden. Excuses voor mijn taalgebruik maar het is belangrijk te beseffen dat je darmbacteriën een grote rol hebben in de vertering van je voeding. Ze helpen namelijk je voeding te ontbinden.

Wist je trouwens dat meer dan de helft van je stoelgang uit goede darmbacteriën bestaan? Als je hier dus een tekort aan hebt, dan krijg je diarree en ga je schijten als dit nijlpaard. Check even dit filmpje.

Dus pas op met antibiotica als je darmklachten wilt voorkomen of al hebt!

Gebruik van moeilijk verteerbare voeding

Ook zijn er voedingsmiddelen die ons lichaam nooit goed heeft kunnen verteren. Omdat ons darmstelsel niet de gewenste enzymen aanmaakt om deze te verteren of omdat bepaalde voeding te veel suikers, schimmels en gist bevatten waardoor rottende gassen ontstaan in de darmen.

Welke voedingsmiddelen zijn vooral moeilijk verteerbaar en zorgen dus voor darmklachten? Vooral zuivel producten, gluten, voeding met veel suikers in en pinda’s zijn probleemgevallen. Dus deze kun je het beste beperken of vervangen door een gezonder alternatief:

zuivel → vervangen door → geitenmelk of geitenkaas

gluten → vervangen door → boekweit producten, rijstproducten, gierst producten

suikerrijke voeding → vervangen door → thee, fruit en vers vruchtensap

pinda’s → vervangen door → amandelen, hazelnoten, walnoten

voedselintoleranties

Wanneer je een genetisch tekort hebt aan een bepaald enzym krijg je automatisch darmklachten bij het eten van deze voeding en wel snel na het eten van deze voeding. Een mooi voorbeeld is een gluten en lactose intolerantie. Wanneer je dan pasta of zuivel consumeert, zwelt je buik op als een ballon en krijg je last van winderigheid gevolgd met diarree. Een hele hoop darmklachten kunnen ontstaan door voedselintoleranties.

Wat kun je hier aan doen? Extra verteringsenzymen innemen en je laten testen op deze voedselintoleranties! Wanneer ze te heftig zijn ga je deze voeding gewoon vermijden…

ouderdom

Ook ouderdom kan voor darmklachten zorgen. En hier is een logische verklaring voor. Hoe ouder we worden, hoe minder goed onze maag en alvleesklier gaat werken. En hoe minder goed onze vertering zal werken. Juist hierdoor ontstaan darmklachten! Gelukkig kun je hier ook wat aan doen door je maag en darmen te helpen met extra verteringsenzymen via capsules. Het werkt!

5 tips om je darmklachten te behandelen…

Hier volgen enkele tips om je darmklachten te behandelen. Volg de tips van tip 1 tot tip 5 chronologisch op tot wanneer je darmklachten weg zijn. Je zal me nog bedanken!

Tip 1: stop met zuivel te vreten

Zuivel is crap voor je darmstelsel. Echt vergif. Het bevat lactose en nog erger het moeilijk verteerbare melkeiwit caseïne. Ons lichaam kan het niet verteren dus dumpen die handel! Vervang melk met rijstmelk en kaas met geitenkaas. Doe het maar eens voor een weekje en zie het verschil!

Tip 2: eet minder gluten en graanproducten in het algemeen

graanproducten bevatten vaak gluten welke ook moeilijk verteerbaar zijn. Bovenop dit zitten graanproducten vol met ketens van suikers die snel rotten in je darmen en je nog eens dik maken ook. Dus minderen die handel. Eet meer groenten en minder de inname van brood, rijst, patat en pasta.

Tip 3: pas op met peulvruchten

sommige peulvruchten zoals bonen en vooral pinda’s zitten vol met gist wat ook snel rot in je darmen. Dit wil je vermijden door pinda’s gewoon te vervangen met echte noten zoals walnoten, amandelen en hazelnoten.

Tip 4: neem extra verteringsenzymen in

Ik heb je al verteld dat de alvleesklier verteringsenzymen aanmaakt welke vervolgens je voeding ontbinden en verteren. Door ouderdom, voedselintoleranties of schadelijke factoren zoals roken en alcohol gebruik zul je minder van deze verteringsenzymen aanmaken.

Daarom is het zo belangrijk om deze bij te vullen met een goed supplement zoals Digestive Enzyme Complex. Het is super éénvoudig om in te nemen. Een capsule met water voor elke maaltijd en je bent klaar!

Tip 5: doe een voedselintolerantie test

mogelijk ben je intolerant voor één of meerdere voedingsmiddelen. Ga naar je arts en laat een bloedstaaltje trekken. Stuur dit op naar een goed labo zoals prohealth medical en kijk of je reageert op overgevoeligheden. Zoja, ga deze enkele weken vermijden en zie je darmklachten verdwijnen.

Samenvatting behandeling darmklachten

Ieder zijn darmklachten heeft een andere oorzaak. Het is jouw taak om de oorzaken te gaan onderzoeken. Doe je dit niet, dan zullen je klachten enkel erger worden. Start met je voeding lichtjes aan te passen, dan extra verteringsenzymen in te nemen en bij uiterste nood labo testen te laten onderzoeken.

Succes!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

19 − zestien =

error: Content is protected by the EU Copyright law Directive 2006/115/EC !!