Opgeblazen buik? Pak Deze 2 Cruciale Factoren Aan En Zeg Vaarwel Tegen Een Opgeblazen Buik

Een vaak voorkomende ‘kwaal’ is een opgeblazen buik, heel vaak vlak na het eten. Het is niet fijn wanneer je een opgeblazen buik hebt aangezien het niet alleen pijn doet wanneer er druk op de buik komt te staan maar je nog eens dik gaat lijken ook.

Lees verder en ontdek wat je kunt doen aan een opgeblazen buik zodat je hier voortaan geen last meer van zal hebben.

Hoe ontstaat een opgeblazen buik?

Een opgeblazen buik of opgezette buik ontstaat wanneer voeding niet goed verteerd wordt. opgeblazen buik doet lachenDeze voeding zal vervolgens gaan rotten in de maag en darmen en daarom voor gassen zorgen. Deze gassen stapelen zich op en er ontstaat een opgeblazen buik.

Het kan behoorlijk pijn doen wanneer er druk op de opgeblazen buik komt te staan. Zeker wanneer je gaat zitten worden de gassen in de darmen geduwd die voor pijnlijke buikkrampen kunnen zorgen!

En vaak hoort winderigheid ook bij een opgeblazen buik aangezien de gassen ooit eens je lichaam moeten verlaten.

Oorzaken van een opgezette buik

Er zijn verschillende oorzaken voor een opgeblazen buik die je in 2 grote categorieën kunt steken, namelijk:

  1. verminderde maag- en alvleesklier werking
  2. rottende voeding

beide zijn belangrijk om in achting te nemen en vaak hangen ze ook aan elkaar. Wat ik hiermee duidelijk wil stellen is dat een verminderde werking van de maag en alvleesklier voor een slechtere vertering zorgt en dus rottende voeding.

Anderzijds zijn er voedingsmiddelen die van nature niet goed verteerd worden en dus zullen rotten met een opgeblazen buik als gevolg.

Verminderde maag- en alvleesklier werking

De vertering van onze voeding wordt in gang gezet door speeksel, dan gaat maagzuur de voeding ontbinden zodat het vervolgens in de darmen opgenomen kan worden aan de hand van alvleesklier enzymen.

opgeblazen buik

Wat je moet begrijpen is dat de productie van maagzuur en alvleesklier enzymen vermindert met de jaren. Met andere woorden, hoe ouder je wordt, hoe minder alvleesklier enzymen je aanmaakt en hoe minder goed je voeding zal verteren. Dit veroorzaakt rotting van voeding en dus een opgeblazen buik.

Studies tonen aan dat je vanaf je 30ste aanzienlijk minder maagzuur en alvleesklier enzymen aanmaakt. Op je 50ste is dit nog nauwelijks de helft van een 20 jarig persoon!

Maar gelukkig kun je hier wat aan doen. Je kunt extra alvleesklier enzymen innemen zodat je voeding beter ontbonden en verteerd wordt waardoor rotting van voeding en een opgeblazen buik vermeden worden. Klik hier voor meer informatie omtrent verteringsenzymen tegen een opgeblazen buik.

Rottende voeding

Ook zijn er voedingsmiddelen die ons lichaam nooit goed heeft kunnen verteren. Deze rotten al snel vanzelf, ookal maakt je lichaam voldoende maagzuur en enzymen aan. Hier is een lijstje van voeding die je beter wilt vermijden wanneer je last hebt van een opgeblazen buik of opgezette buik:

1 – zuivel

Zuivel zoals melk, kaas, room en yoghurt wordt zéér slecht verteerd. Ons lichaam maakt niet de juiste enzymen aan om deze te verteren. Bovenop dit fenomeen bevat melk en kaas het eiwit caseïne welke zeer moeilijk verteerbaar zijn.

Ook wordt melk behandeld waardoor belangrijke vitaminen en mineralen gedood worden. Het is als het ware een leeg voedsel. Je hebt melk niet nodig. Er zijn voldoende andere en vooral betere eiwitbronnen zoals mager vlees en vis.

Calcium haal je uit noten en groenten zoals broccoli. Melk kun je vervangen door rijstmelk of amandelmelk. Lekker en hier krijg je geen opgeblazen buik van!

Enkel baby’s zouden melk moeten nuttigen omdat ze niets anders kunnen eten door een gebrek aan tanden. De realiteit is dat mensen die melk nuttigen vaak een opgeblazen buik hebben. Zuivel is bestemd voor kalfjes en jij bent geen kalf! Dus weg met die melk.

2 – graanproducten

Ook graanproducten zorgen vaak voor een opgeblazen buik. Vooral de gluten uit graanproducten zoals brood, pasta en deegwaren rotten snel in je darmen waardoor een opgeblazen buik ontstaat.

Bovendien zorgen de harde vezels vaak voor diarree en buikkrampen. Dus probeer minder graanproducten te eten. Minder brood, pasta, rijst en ontbijtgranen. Beter is om boekweit producten te gaan eten, wat havermout bij het ontbijt of wat quinoa in kleine porties.

3 – snelle suikers

Snelle suikers vind je in frisdranken, koekjes, snoep en zelfs in fruit. Wat doen deze? Ze gaan vooral snel rotten in je darmstelsel wanneer je onvoldoende enzymen produceert. Beperk sterk suikerrijke voeding en eet je fruit voor je maaltijd zodat het als eerste verteerd kan worden, doe je dit niet, dan rot het fruit terwijl je vlees en vetten eerst verteert worden…

4 – soja producten

Ook soja producten zijn niet goed voor een opgeblazen buik. Soja producen zoals tofu bevatten veel gist welke ook voor een snelle rotting in je darmen zorgt. Als je denkt dat soja gezond is, zit je mis. Veel studies tonen aan dat het de kans op kanker aanzienlijk verhoogd.

Nog een oorzaak van rottende voeding die voor een opgeblazen buik zorgt zijn voedselintoleranties.

Dit ontstaat wanneer je een specifiek tekort hebt van een bepaald enzym waardoor een bepaalde voeding niet goed verteerd wordt. Bij een tekort aan het enzym lactase heb je een lactose intolerantie. Lactase verteert namelijk het melksuiker lactose.

Je kan in theorie intolerant worden voor elke voeding die je eet en de enige manier om er achter te komen is door een bloedanalyse uit te voeren.

Welke stappen ondernemen om opgeblazen gevoel aan te pakken?

De eerste stap is simpelweg om voldoende enzymen in te nemen. Dit doe je door VERS fruit en groenten te eten. Deze bevatten enzymen, meestal zitten deze onder de schil. Een handige manier om extra verteringsenzymen in te nemen is aan de hand van een goed supplement zoals Digestive Enzyme Complex. Deze bevatten een brede waaier aan verschillende enzymen zodat eiwitten, koolhydraten en vetten optimaal verteerd en opgenomen worden. Klik hier voor kwalitatieve verteringsenzymen.

Veelal zorgt de inname van extra verteringsenzymen voor het verdwijnen van een opgeblazen buik zonder dat bepaalde voeding vermeden wordt.

Wanneer je nog steeds in beperkte mate last hebt van opgeblazen buik, nadat je extra verteringsenzymen inneemt, kun je het beste zuivel, gluten, soja en snelle suikers vermijden. En pas nadat dit niet helpt is het aan te raden om de kostelijke bloedanalyse voor voedselintoleranties te laten onderzoeken.

Hopelijk doe je wat met bovenstaande tips en kun ook jij verlichting zien van je opgeblazen buik!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 × 2 =

error: Content is protected by the EU Copyright law Directive 2006/115/EC !!